Održive poslovne prakse za budućnost

Održive poslovne prakse za budućnost

Iako je u prošlosti mnogim organizacijama bilo teško povezati održivost s poslovanjem, danas se sve više kompanija suočava s činjenicom da su društvene i ekološke inicijative ključne za uspjeh na tržištu. Posebno nakon dešavanja u Ukrajini mnoge su firme shvatile koliko su održivi izvori energije važni za njihov dugoročni razvoj.

Koncept trostruke linije postaje sve popularniji - pružajući mogućnost za ostvarenje dobiti, društvenih i ekoloških koristi, a ponekad i neočekivanih poslovnih prednosti. Kao odgovor na ove trendove, mnoge kompanije razvijaju nove poslovne modele, poput korporativne društvene odgovornosti (CSR), gdje profitne organizacije rade na ostvarenju društvenih i ekoloških ciljeva uz svoje poslovne ciljeve. U tom smislu, postoje četiri vrste održivih poslovnih praksi koje naše domaće kompanije mogu razmotriti: partnerstvo sa neprofitnim organizacijama, edukacija zaposlenika, poticanje volonterizma i preispitivanje lanca opskrbe.

Partnerstvo sa neprofitnim organizacijama
Mnoge organizacije koje su zainteresirane za usvajanje održivosti zaustavljaju se prije nego što implementiraju bilo kakve konkretne inicijative, jednostavno zato što im je ovo područje novo, a krivulja učenja može biti prilično velika. Zaposlenik ili odbor za održivost koji je zadužen za stvaranje plana održivosti za organizaciju može se brzo preplaviti velikom količinom informacija koje vladaju u ovom segmentu, što na kraju dovodi do neaktivnosti. Jedan način za prevladavanje ovog problema, posebno za kompanije koje su nove u svijetu održivosti, je uspostavljanje partnerstva s neprofitnim organizacijama u području koje ih zanima. Mnoge takve organizacije postoje i imaju potrebne resurse i iskustvo koje vam je potrebno da biste pokrenuli vaše napore. Čak i one koje vam ne mogu pomoći u koncipiranju ili implementaciji politika u vašoj organizaciji bit će zahvalne za podršku, što vam može pomoći da ostvarite utjecaj čak i kada tek počinjete. Bez obzira jesu li vam važne rasne ili rodne jednakosti, pitanja rada, pitanja okoliša ili nešto drugo, vjerojatno postoji neprofitna organizacija koja se podudara s vašim specifičnim ciljevima organizacije.

Edukacija zaposlenika
Često su poslovne inicijative održivosti s najvećim utjecajem uspješne zato što educiraju svoje zaposlenike o problemima i uključuju ih u proces. To je važno iz više razloga. Prvo, obrazovanje vaših zaposlenika povećava angažman kroz organizacijsku strukturu, što smanjuje vjerojatnost da ćete se vratiti starim praksama. Drugo, osnažuje vaše zaposlenike da učine svoj dio, što može daleko pomoći u podizanju morala i pomaže svima da shvate da imaju ulogu u tome. Kako tačno ćete educirati svoje zaposlenike o pitanjima koja su važna vašoj organizaciji ovisit će o vašoj situaciji. Neke mogućnosti uključuju organiziranje webinara, predavanja ili lunch-and-learn događaja za zaposlenike; ili finansiranje obuke za korporativnu društvenu odgovornost.

Podsticanje volonterizma
Još jedan odličan način uključivanja vaših zaposlenika u proces održivosti je preduzimanje koraka koji potiču volonterizam. Postoji mnogo strategija koje možete slijediti kako biste postigli ovaj cilj. Na primjer, možete pružiti plaćeno vrijeme za zaposlenike koji žele volontirati, poznato kao vrijeme za volontiranje (VTO). Čak i pružanje samo jednog ili dva dana VTO godišnje može daleko pomoći u osnaživanju vaših zaposlenika. Slično tome, možete razmotriti organiziranje korporativne akcije volontiranja ili dan darivanja u kojem se vaši zaposlenici ohrabruju da volontiraju u lokalnim dobrotvornim organizacijama ili za uzroke koji ih zanimaju.

Preispitivanje lanca opskrbe
Ako vaša kompanija proizvodi i prodaje fizički proizvod, analiziranje vašeg lanca opskrbe ima potencijal da osvijetli značajne prilike za usvajanje održivosti, kao što su:
• Odgovorno nabavljanje materijala: Ako nabavljate sirovine ili pojedinačne komponente od vanjskih dobavljača, znate li kako se ti materijali nabavljaju? Jednostavni čin osiguravanja da vaši partneri slijede pravedne radne prakse, kao što su odbacivanje dječjeg rada ili prihvaćanje sporazuma o pravednoj trgovini, može imati dugotrajni utjecaj na društveni otisak vaše kompanije.
• Smanjenje potrošnje prirodnih resursa: Iako to možda nije očigledno na prvi pogled, mogu postojati značajne prilike za smanjenje broja prirodnih resursa koje vaša kompanija troši u svom poslovanju. Na primjer, možete preispitati svoje pakiranje ili pojednostaviti svoj proces proizvodnje kako biste smanjili otpad od plastike.
• Smanjenje emisija ugljika: Slično tome, postoje mnogi načini na koje možete smanjiti emisije ugljika vaše organizacije. Postavljanje pametnih senzora u vaše objekte može osigurati da se grijanje, hlađenje i električna energija automatski isključuju kada to nije potrebno. Premještanje proizvodnje fizičkih proizvoda bliže krajnjem kupcu može značajno smanjiti emisije povezane s prijevozom. Postavljanje instalacija za solarne ili vjetroenergije na lokaciji može vam omogućiti zamjenu nekih, ako ne i svih vaših potreba za električnom energijom.


Sve navedeno su samo neke od mogućnosti za promociju održivih poslovnih praksi. Kako bismo održali kontinuirani napredak i poboljšanje, važno je kontinuirano pratiti svoje napore i napraviti prilagodbe tamo gdje je to potrebno.
Korištenje strategija poput partnerstva s neprofitnim organizacijama, obrazovanja zaposlenika, poticanja volonterizma i preispitivanje vašeg lanca opskrbe mogu vam pomoći da počnete i ostanete održivi, a istovremeno ostvarujete koristi i za vašu kompaniju, društvo i okoliš.

(HBS)

Related Articles