Kako funkcioniše Takaful (islamsko osiguranje)?

Kako funkcioniše Takaful (islamsko osiguranje)?

Sve ljudske aktivnosti su podložne riziku gubitka zbog nepredviđenih događaja. Da bi se ovaj teret olakšao pojedincima, ono što danas nazivamo osiguranjem postoji još od 215. godine prije Krista. Ovaj koncept se prakticira u različitim oblicima više od 1400 godina. 

Potiče od arapske riječi Kafalah, što znači "jedan za drugoga" ili "zajednička garancija". Koncept je u skladu sa principima kompenzacije i podijeljene odgovornosti među zajednicom. 

Takaful je nastao u drevnim arapskim plemenima kao udružena odgovornost koja je obavezivala one koji su počinili prekršaje protiv pripadnika drugog plemena da plate odštetu žrtvama ili njihovim nasljednicima. Ovaj princip se kasnije proširio na mnoge sfere života, uključujući i pomorsku trgovinu, u kojoj su sudionici doprinosili fondu za pokrivanje svih članova u grupi koji su pretrpjeli nezgode na pomorskim putovanjima. Takaful se obično naziva islamskim osiguranjem:  ovo je zbog očigledne sličnosti između ugovora o kafali (garanciji) i ugovora o osiguranju.
Muslimanski pravnici zaključuju da osiguranje u islamu treba da bude zasnovano na principima uzajamnosti i saradnje, uključujući elemente zajedničke odgovornosti, zajedničke odštete, zajedničkih interesa i solidarnosti.
U takafulu, osiguranici su zajednički investitori sa dobavljačem osiguranja (takaful operaterom), koji djeluje kao mudarib – menadžer ili poduzetnički agent za osiguranike. Učesnici osiguranja učestvuju u dobiti investicionog fonda kao i u gubicima. Pozitivan prinos na polise nije zakonski zagarantovan, jer bi svaka garancija fiksnog profita bila slična primanju kamata i prekršila bi zabranu Riba.
Neko vrijeme se smatralo da je konvencionalno osiguranje nespojivo sa šerijatom koji zabranjuje pretjeranu neizvjesnost u poslovanju i ulaganje u kamatonosnu imovinu; oboje su inherentni faktori u konvencionalnom poslovanju osiguranja. 
Međutim, tekaful je u skladu sa Šerijatom (koji opisuje principe kompenzacije i podijeljene odgovornosti među zajednicom) i odobren je od strane muslimanskih učenjaka. Trenutno postoje opći, zdravstveni i porodični (životni) tekaful planovi dostupni za muslimanske zajednice.

Kako funkcioniše Takaful

Svi učesnici (ugovarači osiguranja) saglasni su da jedni druge garantuju i, umesto da plaćaju premije, uplaćuju doprinose u zajednički fond. Skup prikupljenih priloga stvara Takaful fond.
Iznos doprinosa koji svaki učesnik daje zavisi od vrste pokrića koje im je potrebno i ličnih okolnosti. Kao i kod konvencionalnog osiguranja, polisa (Takaful ugovor) precizira prirodu rizika i period pokrića.
Takaful fondom u ime učesnika upravlja Takaful operator koji naplaćuje dogovorenu naknadu za pokrivanje troškova. Ovi troškovi uključuju troškove prodaje i marketinga, preuzimanja i upravljanja štetama.
Sva potraživanja učesnika isplaćuju se iz Takaful fonda i svih preostalih viškova, a nakon formiranja rezervi za vjerovatne troškove budućeg potraživanja i drugih rezervi, ostatak pripada učesnicima u fondu, a ne Takaful operatoru, te se mogu podijeliti na učesnike u obliku gotovinskih dividendi ili distribucije, alternativno u smanjenju budućih doprinosa. 

 Izvor: Institute of Islamic Banking and Insurance

Related Articles