Primjena halal standarda i u BiH

Primjena halal standarda i u BiH

Halal standard, nastao kao rezultat potražnje za halal proizvodima na svjetskom tržištu, našao se u primjeni u Bosni i Hercegovini te sve masovnije međunardonu trgovinu takvim proizvodima. 
Halal standardom je utvrđeno:
  • šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno muslimanima,
  • kako se certificira i provjerava primjena odredbi Halal standarda,
  • kako se vrši halal klanje životinja,
  • kako su obilježeni halal proizvodi
  • koji su aditivi halal, a koji nisu.
Da bi se regulisalo područje BiH pojavila se potreba za izradom nacionalnog BAS standarda. Ovaj standard zapravo povećava plasman prehrambenih proizvoda na tržištu koje traže takve proizvode. Naravno, za realizaciju halal standarda moraju se uvažiti određene zahtjeve, poštujući pitanja vezana za zakonodavstvo, kao i preporuke koje o ovim pitanjima dolaze od vjerskih autoriteta.
Halal potiče od arapskog jezika i znači dopušteno. Unutar islamskih propisa vezanih za hranu, moraju se ispuniti određene kriterije: 
  • u sastavu nema niti jedan sastojak koji je zabranjen pripadnicima islamske vjeroispovijesti; 
  • u procesu prozivodnje primjenjuju se zahtjevi halal standarda i ne koriste se zabranjene sirovine;
  • da bi prozivod bio halal mora biti zdravstveno i higijenski ispravan.  
Bitno je reći da ono što halal prozvod čini konkurentnim je da pored toga što je dužnost svakog muslimana da koristi takav prozivod, jeste i da halal mogu koristiti i nemuslimani, jer nije u suprotnosti sa odredbama drugih vjera.
Potrebno je naglasiti i jasnu razliku između halal hrane i halal prehrane. Prehrana je proces uzimanja hrane u cilju zadovoljenja potreba organizma sa nutrijentima koji imaju energetsku, zaštitnu i gradivnu funkciju. Ona je također definisana šerijatskim propisima, a odnosi se na postupke pripremanja jela, serviranja ,objedovanja, ponašanja tokom jela, ponašanju nakon jela, ali isto tako i na zahtjeve koje treba zadovoljiti hranu da bi organizam bio zdrav i radni sposoban. 

Halal hrana podrazumijeva hranu, uključujući i pića, koja su dozvoljena za konzumaciju u skladu sa islamskim pravilima, te zadovoljavaju zahtjeve halal standarda.

Related Articles