Islamske finansije u fokusu investitora širom svijeta

Islamske finansije u fokusu investitora širom svijeta

Islamske finansije su sve više u fokusu investitora širom svijeta, prenosi BNY Mellon. Iako su finansijska tržišta pretrpjela brojne gubitke uzrokovane pandemijom COVID – 19, interes za islamskim finansijama raste iz dana u dan. Razlog bi mogao da se pronađe u odgovornom ulaganju, geografskom interesu za tržišta na kojima islamske finansije dobijaju na značaju te digitalnim transformacijama koje omogućavaju veću dostupnost islamskih investicija.

Rastuća industrija koja privlači novo interesovanje na globalnom nivou 

 Islamsko finansiranje pojavilo se prije 50-ak godina, u zemljama s velikom tabela_ie.jpgmuslimanskom populacijom koje su željele osigurati da izvori finansiranja budu vođeni zahtjevima šerijata i principima islama. Prema Islamskom indikatoru razvoja finansija (IFDI), islamska finansijska industrija dostigla je skoro 4,0 triliona američkih dolara ukupne imovine u 2021. godini uz rast od 17% u odnosu na 2020. Ukupan globalni neto prihod koji su prijavile islamske finansijske institucije u 2021. godini također se povećao tri puta u odnosu na 2020. godinu, što ukazuje na izvrsne rezultate, posebno za islamske banke.

Uzimajući u obzir da se, prema ICD-REFINITIV Islamic Finance Development Report 2020, za 2024. godinu predviđala vrijednost islamskih finansija u iznosu od 3.693 triliona američkih dolara, možemo zaključiti da je rast iznad svih očekivanja, s obzirom da je već u 2021. godini imovina iznosila 3.958 triliona američkih dolara. Prema posljednjem izvještaju, za 2026. godinu predviđa se rast vrijednosti islamskih finansija na 5,9 triliona američkih dolara.

Povećana upotreba tehnologije kao rezultat pandemije COVID-19 doprinijela je razvoju islamske finansijske industrije jer sve više finansijskih institucija sada nude svoje proizvode putem digitalnih platformi, što olakšava pristup muslimanskim i nemuslimanskim investitorima. Održivost je postala važna briga za investitore, što bi potencijalno moglo dovesti do povećanog interesovanja nemuslimanskih investitora koje privlači etička i odgovorna dinamika ulaganja u islamske finansijske proizvode i usluge.

Kako svijest i znanje o islamskim finansijama sve više rastu u nemuslimanskim zemljama, očekujemo da ćemo vidjeti stabilan rast islamskih finansijskih sredstava i ekspanziju investicijskih proizvoda i usluga usklađenih sa šerijatom, kako bi se zadovoljila rastuća potražnja.

Izvor: BNY MELLON

Related Articles