Islamske finansijske institucije sve zastupljenije u SAD-u

Islamske finansijske institucije sve zastupljenije u SAD-u

 

Islamske finansije u Sjedinjenim Državama datiraju iz 1980-ih godina, kada su otvorene dvije institucije na Zapadnoj obali. Njihove usluge su bile ograničene na investicije i stambeno finansiranje i bile su dostupne samo u određenim regijama.

Za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva, gdje postoji mnoštvo usluga islamskog finansiranja, ne postoje zakoni u SAD koji se posebno bave islamskim bankarstvom. Konvencionalne bankarske institucije obično koriste svoje podružnice za islamske finansijske transakcije. Glavni izazov s kojim se suočavaju organizacije koje pružaju islamske finansijske usluge u SAD-u se odnosi na ponudu proizvoda koji su u skladu sa Šerijatom i važećim državnim i saveznim bankarskim propisima. Međutim, za razliku od konvencionalnih bankarskih propisa, regulacija islamskih finansija u SAD-u je tržišno vođena; federalni i državni regulatori odgovaraju od slučaja do slučaja na prijave i upite međunarodnih finansijskih institucija koje žele ponuditi islamske finansijske proizvode u SAD-u. Shodno tome, svaka banka koja teži  da bude usklađena sa Šerijatom u SAD-u mora se suočiti s izazovom uvođenja novih finansijskih proizvoda/usluga i mora ispuniti značajne zahtjeve za kreditnu sposobnost koji su dati od strane regulatora.

U SAD-u trenutno djeluje 25 islamskih finansijskih institucija, od kojih su tri najveće, prema veličini imovine, American Finance House - LARIBA Bank, Univerzitetska banka (preko svoje podružnice University Islamic Financial) i Harvard Islamic Finance Project. J P Morgan je počeo sa islamskim bankarstvom 2013. godine. Standard Chartered nudi usluge islamskog finansiranja širom svijeta kroz Islamic ‘Saadiq’ projekat. Ove banke nadziru federalni regulatori, kao što je FED, a moraju se pridržavati i lokalnih propisa.

Islamska banka LARIBA Bank of Whittier (izvršni direktor: Yahia Abdul Rahman), koja posluje u Kaliforniji, ima imovinu od 10,6 miliona dolara i nudi stambeno finansiranje širom SAD-a. Saturna Capital, investicijski konsultant i kompanija za upravljanje fondovima, upravlja imovinom od više od 3,5 milijardi američkih dolara, koja se ulaže u zajedničke fondove usklađene sa Šerijatom.

Tema islamskih finansija se predaje između ostalih na Univerzitetu Drake, Univerzitetu Pebble Hills, Univerzitetu Harvard i Univerzitetu Pennsylvania Wharton School of Business. Sve veće američke banke i advokatske firme sada imaju odjele za islamske finansije, obično sa osobljem iz inostranstva i/ili smještenim u drugim zemljama.

Oportunitetni trošak za SAD zbog neučestvovanja na ovom globalnom tržištu je poprilično velik. S druge strane, Sjedinjene Države bi mogle uvesti pravila i propise potrebne za bavljenje islamskim finansijama, a posebno sukukom i takaful biznisom. Mogućnosti finansiranja bez kamate mogu unaprijediti sistem koji se trenutno koristi u SAD i nudi priliku Amerikancima da diverzifikuju svoj portfolio, privuku globalne investitore, povećaju likvidnost i konkurentnost na globalnom tržištu koji je u fazi intenzivnog geostrateškog preslaganja.

Related Articles