Singapur – sinonim ekonomskog uspjeha

Singapur – sinonim ekonomskog uspjeha

Ekonomija Singapura je ranije bila rangirana kao najotvorenija na svijetu, najmanje korumpirana, i najpovoljnija za poslovanje. 

Singapur ima niske porezne stope drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu u smislu pariteta kupovne moći (PPP). Azijsko-pacifička ekonomska saradnja (APEC) ima sjedište u Singapuru. Pored poslovne reputacije za globalne i lokalne privatne kompanije, razna nacionalna državna preduzeća igraju značajnu ulogu u ekonomiji Singapura. 
Singapur je jedna od najprosperitetnijih zemalja svijeta i ima regulatorno okruženje pogodno za poslovanje i vrlo nisku stopu nezaposlenosti. Uprkos aktivnoj parlamentarnoj opoziciji, ovom državom već decenijama vlada jedna stranka, Stranka narodne akcije (PAP). Premijer Lee Hsien Loong vodi vladu od 2004. godine i predložio je kratkoročnu tranziciju rukovodstva. Iako su određene građanske slobode i dalje ograničene, PAP se zalagao za ekonomsku liberalizaciju i međunarodnu trgovinu. Uslužni sektor dominira ekonomijom, ali Singapur je također veliki proizvođač elektronike i hemikalija i upravlja jednom od najvećih svjetskih luka.
Biznis ne postoji u vakuumu – potrebna je politička infrastruktura koja ga podržava da bi rastao i napredovao. Politički sistem Singapura je onaj koji donosi zakone, odlučuje o prioritetima i postavlja propise koristeći racionalan pro biznis pristup. Singapur ima stabilnu i uređenu Vladu, čija je vizija da ovu naciju dovede na čelo industralizovanih nacija.
Strani i domaći biznisi su jednako tretirani pred zakonom, a gotovo svi sektori privrede su otvoreni za 100 % strano vlasništvo. Sofisticirani finansijski sektor je snažan, a broj stranih banaka na tržištu je u stalnom porastu.
Ključni industrijski klasteri u singapurskoj proizvodnji uključuju elektroniku, hemikalije, biomedicinske nauke, logistiku i transport. Blizu singapurske proizvodne industrije nalazi se industrija finansijskih usluga, koja je imala stabilan rast zahvaljujući singapurskom poslovnom okruženju i političkoj stabilnosti. Dom za preko 200 banaka i regionalno središte za mnoge globalne kompanije koje pružaju finansijske usluge. Tržište finansijskih usluga u Singapuru olakšava transfer znanja, procesa, tehnologije i vještina između globalnih, regionalnih i domaćih tržišta.
Druge industrije u nastajanju koje daju značajan doprinos ekonomiji Singapura uključuju medicinsku tehnologiju, avionsko inženjerstvo, čistu energiju, zdravstvenu zaštitu.

Related Articles