Zemlje OIC-a rješavaju trgovinski deficit halal proizvoda od 63 milijarde dolara

Zemlje OIC-a rješavaju trgovinski deficit halal proizvoda od 63 milijarde dolara

Godišnji izvještaj OIC-a o halal ekonomiji za 2022. utvrdio je da su zemlje članice OIC-a zabilježile trgovinski deficit od 63 milijarde USD za proizvode halal ekonomije, koji pokrivaju hranu, modu, farmaceutske proizvode i kozmetiku, s izvozom od 275 milijardi USD i uvozom od ukupno 338 milijardi USD. Samo 18% ovog uvoza potječe iz zemalja OIC-a, dok su samo tri zemlje OIC-a (Turska, Indonezija i Malezija) došle među 20 najvećih izvoznika proizvoda halal ekonomije.

 

Izvještaj, koji je naručio Islamski centar za razvoj trgovine (ICDT), a izradio DinarStandard, američka istraživačka i savjetodavna kompanija, objavljen je u Istanbulu na događaju na kojem su sudjelovali ministri zemalja članica OIC-a i predstavnici organa OIC-a.

Skoro četiri decenije ICDT nastoji olakšati trgovinu i ulaganja u zemljama OIC-a promovišući proizvode i usluge halal ekonomije, razvijajući partnerstva i strateška savezništva između država članica, pomažući širenje informacija o ponudi i potražnji unutar OIC-a i poticanjem najboljih praksi.

"Ovim izvještajem nastojimo nadahnuti i osnažiti zemlje OIC-a da djeluju kohezivno, promovišući uključivi rast i da povećaju udio OIC-a u ekosistemu halal trgovine i ulaganja s integritetom i svrhom”, rekla je Latifa El Bouabdellaoui, glavna direktorica ICDT-a.

Related Articles